Безпека в дорозі: правила використання автокрісла за ПДР в Україні

Використання автокрісла для дітей є обов’язковим і чітко регулюється законодавством. Правила його експлуатації описані в ПДР, зокрема там вказано, що автокрісло для немовлят необхідно кріпити проти ходу авто, спеціальні утримувальні пристрої можна встановлювати за ходом транспортного засобу для дітей вагою від 15 кг. За недотримання цього пункту ПДР передбачається штраф, проте придбати та використовувати автокрісло важливо насамперед задля безпеки дитини під час руху.

ECs5iLwAkE499udc4_8Bb50sUMVwu9vb4DPJkr40MIyPeGOIoW10kTtY5wOB5QIG9tdsXusqZG23MKn06NBxtzBigyX7KdZbQZYVhWOagdPYPwqeyupnpKY9cIdYOzhKZeSkP-MSrYwOU94qryviKXU

Особливості використання автокрісла в Україні

Автокрісло обов’язково використовувати для дітей від народження до досягнення віку 12 років або зросту 150 см. Проте світові фахівці рекомендують не поспішати переходити на штатні паски безпеки, адже спеціальні кріплення краще захищають від травм у випадку ДТП і часто допомагають зберегти життя в ситуаціях, коли шанси на це мінімальні.

Немовлят від народження до 6 місяців слід перевозити лише в горизонтальному положенні на задньому сидінні авто в утримувальному пристрої, закріпленому проти ходу транспортного засобу. Категорично забороняється використовувати звичайну люльку від візочка.

У віці 6–14 місяців маля необхідно перевозити також обличчям проти ходу авто в напівсидячому положенні. Починаючи з віку 14 місяців автокрісло можна кріпити за ходом машини та возити дитину в сидячому положенні лише на задньому сидінні. Обов’язково потрібно використовувати внутрішні паски виробу або екран безпеки, якщо він передбачений.

oNL5m7Jhs6cvhRQAggVILFaVhJOvp_dW8JnXnkRuCfnRrcTJMu3sQVBRHb5m8wiJKJSZS3BHta2fIXZ8hxtbUjBYT1BaR1bXaqjdqbDhI3RyerrMo62kVsnkz870XFgJVqiEPbXkA9TR96g0MiEUREQ

Рекомендації щодо вибору автокрісла

Характеристики автокрісла впливають на безпеку та комфорт дитини в дорозі, тому важливо вибирати уважно, враховуючи рекомендації:

  1. Головний критерій — це вік і вага дитини. Відповідно до нього в продажу представлено моделі 0 (від народження до 6 місяців, до 10 кг), 0+ (від народження до 15 місяців, до 15 кг), 1 (від 15 місяців до 4 років), 2–3 (від 4 до 12 років, до 45 кг). Замале або завелике крісло категорично не можна використовувати, воно не забезпечить необхідного захисту.
  2. Обов’язково перевіряти сертифікати якості й термін придатності.
  3. Купувати потрібно модель, яка дозволить малюкові прийняти напівлежаче положення та зручно поспати в дорозі (особливо це стосується тих, хто часто їздить з дітьми на далекі дистанції).
  4. Віддати перевагу краще кріпленню Isofix, якщо воно передбачене в авто. Ця технологія дозволяє швидко правильно встановити автокрісло та гарантує підвищену безпеку в разі аварії.
  5. Не варто намагатися зекономити, придбавши вживаний товар. Він не зможе гарантувати дитині безпеку в дорозі (навіть якщо візуально крісло здається новим, немає гарантії того, що воно не потрапляло в ДТП, не закінчився термін його служби).

У разі аварійної ситуації якісний утримувальний пристрій допомагає зберегти життя дитини та зменшує ризик серйозних травм. Не варто нехтувати безпекою малечі, важливо придбати автокрісло відповідно до віку.