Чек-лист підготовки до автомобільної подорожі з дітьми

Настав час споряджати свої бюджетні тревел-кари, збирати дітей і вирушати в дорогу: міста-мільйонники України самі себе не об’їздять. Розповідаємо, що приготувати для дітей, щоб вони не нудьгували в дорозі, як мамам та татам обійтися без седативів і чим харчуватися в дорозі, щоби не забруднити салон.

6613a985512b3.webp
6613a9931140a.webp

Безпека та технічний стан

У першу чергу зробіть технічний огляд машини. Якщо вона зламається у дорозі, з дітьми буде не “переливки”. Подбайте про те, щоб у вашій автівці були запаска, домкрат, аптечка, комплект запобіжників. Як знаходити і міняти згорівші запобіжники можна прочитати на сайті avtoskhemy.com. Там є схеми запобіжників для моделей всіх марок автомобілів.

Вам потрібні зупинки

Забудьте про далекобійні перегони по тисячі кілометрів на день – діти будь-якого віку вам цього не дозволять. Молодше покоління не може висидіти на місці без руху довше за п’ять годин. Їм просто нікуди в замкнутому просторі подіти накопичену енергію, тому істерики, крики, крики та дитяче сказ неминуче. Щоб урятуватися від цього безумства, продумайте маршрут із частими зупинками.

Ідеально, якщо ви знайдете дорогою цікаві місця з активним відпочинком для дітей: зоопарки, атракціони, аквапарки, мотузкові парки та ін. Якщо такої можливості немає, візьміть із собою самокати, велосипеди або біговелі. Ваша мета – “захитати” дітей під час зупинки так, щоб вони відпочивали всю дорогу до наступного пункту маршруту.

6613a9a6e3d13.webp

Що взяти в дорогу

Вам точно знадобиться автокрісло, але ви знаєте і без нашого чек-листа. Якщо можливості дозволяють, виберіть крісло з двома положеннями – сидячи та напівлежачи. Такі продаються для дітей віком від 6 місяців до 7 років.

Стане в нагоді дитячий столик у машину — за ним дитина зможе, наприклад, малювати на альбомних аркушах, а не на світлій оббивці салону.

Візьміть із собою органайзер для іграшок. Покладіть туди все, що знадобиться дитині в дорозі, але зберігайте органайзер не на увазі у дитини. Дітям швидко набридають навіть найулюбленіші іграшки. Ви значно продовжите зайнятість дитини, якщо даватимете іграшки по черзі, а не всі відразу.

Якщо в автомобілі не передбачені шторки на вікна, придбайте такі на присосках. Ви зможете закрити обличчя дитини від яскравого сонця або ліхтарів, що миготять, – це допоможе, якщо малюк спить неспокійно і чуйно.

6613a9b26579b.webp

Чим зайняти дитину

Якщо їдете не платними трасами та автобанами, то звертайте увагу дітей на пейзажі за вікном. Запропонуйте дітям, наприклад, вважати будинки жовтого кольору за вікном, річкою або тваринами.

Збережіть дитячі пісні, казки та цікаві подкасти. Знайдіть тематичні казки, легенди та міфи, щоб захопити дитину і одночасно занурити її в тематику подорожі. Наприклад, у Карелії можна послухати Калевалу, у Румунії — історії про графа Дракулу, дорогою в Україну — «Вечори на хуторі поблизу Диканьки».

Приготуйте нові іграшки, які раніше діти ще не бачили: з ними малюки грають трохи довше, ніж з наїдками.

Запасіться словесними іграми: загадуйте тварин, людей, грайте в «Слова», тризи та ін.

6613a9c0600d3.webp

Очевидні лайфхаки

Заплануйте виїзд рано-вранці, щоб діти «доспали» свою норму в машині. Або підгадайте дорогу на той час, коли ваші діти звикли спати.

Зацікавте дитину поїздкою ще до того, як сядете у машину. Пообіцяйте ігри, в які гратимете, розкажіть, що на вас усіх чекає в дорозі — так діти з нетерпінням чекатимуть подорожі і їм простіше пережитиме довгу дорогу.

Візьміть із собою фрукти та овочі: огірки, помідори чері, яблука, банани, виноград та апельсини без кісточок. Якщо любите випічку — беріть із дріжджового, а не листкового тіста, щоб не забруднити салон. Вибирайте таку їжу, яка не зіпсується поза холодильником за кілька годин.

6613a9cc38eeb.webp