Насос-форсунки: для чого вони потрібні в автомобілі та як їх полагодити

Автомобіль — це складний механізм, справність якого залежить від безлічі деталей. У машинах з дизельними двигунами одним з важливих елементів є насос-форсунка. Ця деталь відповідає за упорскування палива у мотор і потребує регулярного огляду. В чому особливість цієї запчастини, наскільки важлива вчасна діагностика та ремонт насос форсунок і як відбувається їх промивка — розповідаємо в цій статті.

Що собою являє насос-форсунка

Насос-форсунка — це інтегрована система дизельного двигуна, яка використовується безпосередньо для упорскування палива. Вона розташована в головці блоку циліндрів, при цьому помпова частина знаходиться назовні, а форсункова — всередині корпусу головки.

Насос-форсунка приводиться в дію розподільним валом або окремим кулачковим валом. Саме тому ця деталь завжди встановлюється під клапанною кришкою.

Паливо підводиться до насос-форсунок загальною підкачувальною помпою низького тиску, а дозування упорскування регулюється електромагнітним клапаном. Сама ж палива система поділяється на систему подачі з низьким тиском (приблизно 5 бар) та високим тиском (приблизно 2000 бар).

Насос-форсунки почали активно використовувати в США з початку 1980-х років. Вони встановлені в більшості дизельних двигунів Caterpillar, Cummins, Detroit Diesel, Volvo-USA, які були вироблені протягом 1980-2010-х років.

Коли потрібно проводити діагностику та ремонт форсунок

Головна ознака того, що форсунки потребують ремонту — це проблеми з двигуном. А саме:

  • Складнощі із запуском мотора після тривалої зупинки. Це може свідчити про те, що одна або кілька форсунок не закриваються і тиск пального у магістралі падає. Через це двигун заводиться досить довго, адже доводиться чекати поки паливна помпа накачає потрібний тиск в магістраль.
  • Нерівномірна робота двигуна. Троїння може виникнути внаслідок того, що форсунка повністю вийшла з ладу. В такому випадку вона може або повністю заливати циліндр (якщо вона відкрита), або навпаки не давати пальному поступити в циліндр (якщо вона повністю закрита). Через це двигун може сильно труситись та втрачати потужність.
  • Надмірне споживання пального. Підвищене вживання автомобілем пального може бути ознакою того, що форсунки забруднились.
  • Викидання чорного диму. Якщо з вихлопу йде надто чорний дим, це може бути ознакою того, що форсунки пропускають більше пального ніж потрібно. В результаті цього пальне змішується з повітрям, надаючи йому густого чорного кольору. 
  • Зниження потужності двигуна. Погіршення ефективності двигуна також досить часто є сигналом несправності форсунок.

Діагностику та ремонт насос-форсунок рекомендується проводити комплексно. Усунути їх несправність можна завдяки промивці усієї паливної системи. При цьому промивка форсунок може відбуватись двома способами:

  • Прямо в автомобілі — форсунки промиваються без демонтажу. Це швидкий варіант, проте не надто надійний.
  • На спеціальному стенді — форсунки знімаються з авто, після чого кожна з них окремо перевіряється та промивається під наглядом фахівців. Такий спосіб дещо дорожчий та займає більше часу, проте він забезпечує значно ефективніший результат.

Промивка форсунок — це досить складна процедура, яку варто довірити спеціалістам. Неправильна промивка може призвести до пошкодження форсунок та інших деталей паливної системи. Провести якісну діагностику та ремонт насос-форсунок можна у сервісному центрі Diesel Kyiv.