Як взимку захистити кузов авто від солі та реагентів?

Зима, як відомо, завжди приходить несподівано — 1 грудня. І кожного разу ми виявляємось не готові до снігу, ожеледиці та погіршення ситуації на дорогах, через що страждаємо не тільки ми, але й наші автівки. Як підготувати своє авто до зими і захистити кузов від солі та реагентів, розповідає наш експерт, робітник детейлінг центру STEK Ukraine, Іван Бойко.

Іван Бойко: Найкращий спосіб позбавитись снігу на дорогах — це зібрати його та вивезти, як це роблять у скандинавських країнах, наприклад. Та наші комунальники хоча і б’ють себе в груди, хизуючись кількістю очищувальної техніки під час снігопадів, найчастіше не можуть прибрати таким способом увесь сніг. По-перше, це доволі дорого, і техніки, особливо, під час сильних опадів, банально не вистачає. По-друге, якість асфальту на наших дорогах теж залишає бажати кращого, і ковші снігозбиральних машин його псують. Тому комунальні служби вдаються до старого перевіреного способу і пускають у роботу сіль та реагенти.

Редакція: Але це не дуже добре для автомобілів?

І.Б.: Не просто “не добре”, а згубно! Найчастіше дороги посипають сумішшю з піску та солі, зазвичай у пропорції 1:1, але чим нижча температура, тим більша частка солі потрібна. Це подвійний удар: пісок, вилітаючи з-під колес оточуючих автомобілів, протирає днище та кузов, а далі у справу вступає сіль, запускаючи реакцію корозії. Сіль є потужним природним електролітом, що посилює процес у кілька разів. Вона перетворює звичайну хімічну корозію на електрохімічну, утворюючи у воді гальванічні елементи на стиках металів. Враховуючи, що волога взимку майже не випаровується, корозія розвивається дуже стрімко.

Р.: То що ж робити, щоб захистити свій автомобіль від цього?

І.Б.: Посилити догляд. Ті автовласники, які регулярно роблять детейлінг, про це чудово знають. Ось основне, що ви можете зробити:

  1. Частіше мити авто взимку. Так, навіть якщо через півгодини воно знов буде брудне. Мийка допомагає змивати цю суміш реагентів і не допускати подальшого розвитку корозії.
  2. Правильно зберігати авто. Якщо у вас є гараж, потурбуйтеся, щоб температура всередині не набагато відрізнялась від зовнішньої: при різких перепадах реагенти, навпаки, прискорюють свою роботу.
  3. Обробляти кузов антикорозійними засобами. Як правило, таку обробку проводять ще на заводі під час випуску авто, але далеко не всі ми купуємо авто із салону, а не з рук. Тож зайвим не буде.
  4. Встановити пластикові підкрилки, щоб захистити колісні арки та кузов від налипання снігу.
  5. Відполірувати авто до початку зимового сезону — це дозволить прибрати дрібні подряпини та додасть ЛФП додаткового захисту.
  6. Організувати покриття машини плівкою. 
     

Р.: Якою саме плівкою?

І.Б.: Я маю на увазі захисну плівку на авто. Я б рекомендував саме антигравійку, адже вона зроблена з поліуретану, достатньо міцного матеріалу, який здатен вберегти ЛФП від піску та солі. 

обклеювання авто

Обклеювання авто плівкою — це взагалі гарна ідея не тільки для зимового періоду. Якщо зробити це одразу після покупки авто, можна вберегти себе від купи проблем, таких, як подряпини, сколи та інші пошкодження. Тим більше, що ціна покриття авто плівкою невелика, особливо, якщо обклеювати авто не повністю, а лише найбільш вразливі його області.

Р.: Дякуємо, Іване! Сподіваємось, нашим читачам ця інформація допоможе спокійно підготувати своє авто до зими та пережити її з мінімальними втратами.