Коли переходити на зимову гуму

З приходом холодів настає пора зміни покришок. І перед багатьма автовласниками постає питання: коли міняти гуму на зимову? Адже погодні умови в наших широтах можуть бути непередбачуваними: снігопади і невеликі заморозки можуть змінитися різким потеплінням і навпаки. І навіть якщо вдень повітря прогрівається до 10 градусів, у ранкові години багато неприємностей може створити полій, що утворилася за ніч. Тому важливо, щоб у той день, коли на дорозі може виявитися перший лід або сніг, на автомобілі вже стояли зимові покришки .

При якій температурі необхідно переходити на зимову гуму?
На думку фахівців і виробників зимових покришок, встановлювати їх необхідно тоді, коли середньодобова температура протягом декількох днів тримається на рівні +5 – +7 градусів. Між температурою навколишнього середовища і вибором покришки існує прямий зв’язок. Чим нижче температура повітря, тим твердіше гума. Саме тому літні та зимові шини розрізняються за хімічним складом і малюнку протектора.
Навіть в легкі заморозки авто на літній гумі стане некерованим на дорозі. З приходом холодів літні покришки втрачають еластичність і зчеплення з дорогою, тому гальмівний шлях може збільшуватися в рази. А зимові шини при температурі вище +10 градусів нагріваються, стають м’якше і швидше зношуються. Крім того, використання зимової гуми в теплу пору веде до підвищеної витрати палива. У той же час при низьких температурах зимові покришки досить еластичні, щоб можна було без проблем керувати автомобілем. Тому переходити на зимові покришки необхідно своєчасно.
Зміна покришок: на що звернути увагу?
Вирішивши, коли міняти літню гуму, багато автовласників замислюються про оновлення шин. Незважаючи на те, що, згідно з нормами при проведенні техогляду, допускається висота протектора шин від 1,6 мм, експерти з безпеки рекомендують оновлювати зимові покришки, якщо їх протектор стерся до 4 мм. При цьому, вирішивши замінити гуму на нову, необхідно перевзувати всі чотири колеса. Адже авто з колесами різних типів набагато менш стійко на слизькій дорозі. Без сумніву, в заміні потребують шини, на поверхні яких є глибокі порізи і здуття.
Вирішивши встановити нові покришки, варто пам’ятати, що вони повинні «притертися» до дороги, тому перші кілька сотень кілометрів їзди на нових шинах важливо проявляти обережність і не допускати ніяких елементів агресивного або екстремального водіння . Це необхідно, в першу чергу, для безпеки водія – з погляду ресурсу, шинам обкатка, як така, не потрібна. На початку їзди нова гума демонструє занижені характеристики зчеплення з дорожнім покриттям, про небезпеку яких знає будь-який автовласник.
Шипована покришка Важливо пам’ятати, що так звані «всесезонні »шини для українських доріг не підходять , вони годяться лише при температурах близьких до нуля або для пересування безсніжними європейськими дорогами. Цей бюджетний варіант, який поєднав у собі деякі властивості зимових та літніх шин, має і ряд недоліків, поступаючись за споживчими якостями обом типам шин: в теплу пору року вони швидше зношуються, а в холодну – втрачають еластичність.
Варто пам’ятати, що якщо перевзуватися вчасно, можна уникнути черг в шиномонтажі, які неминуче з’являються з першими заморозками або снігом.